Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Έφυγε απο τη ζωή ο Χρήστος Παλαιολόγος


Πάγωσαν εχθές οι θεατές της τραγωδίας του ΣΟΦΟΚΛΗ « ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΣ » στην Χαιρώνεια, όταν άκουσαν τον δήμαρχο Ν.Παπαγγελή να ανακοινώνει την αιφνίδια απώλεια του επι σειρά ετών δημάρχου Λιβαδειάς κ. Χρήστου Παλαιολόγου.
Η πολύχρονη παρουσία του εκλιπόντος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην πολιτική σκηνή της Βοιωτίας, οι σχέσεις του με τη Χαιρώνεια - τόπο καταγωγής της συζύγου του- και η πολύπλευρη δράση του, συνέτειναν στο αίσθημα απώλειας και πένθους στον Δήμο μας.
Η κηδεία του, θα γίνει σήμερα στις 5 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς.
Δ.Σ.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Κατάμεστη η συναυλία στην πανσέληνο


Περίπου 3000 θεατές συγκέντρωσε χθές ο αρχαιολογικός χώρος της Χαιρώνειας για τις εκδηλώσεις "Πανσέληνος 2009".

Αρκετοί παρακολούθησαν τις προβολές της εικονικής πραγματικότητας, αρκετοί επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και όλοι σχεδόν παρακολούθησαν την συναυλία των εξαιρετικών ερμηνευτών Δημήτρη Μπάση - Γιώτας Νέγκα.

Μικρή παραφωνία οι πολλοί μικροπωλητές στο χώρο.
Πολύ θετικά σχόλια για το αναψυκτήριο που μαζί με την παιδική χαρά και το 5Χ5, δημιουργούν μια λειτουργική ενότητα για τους γονείς και μια δροσερή πρόταση σε ένα γοητευτικό περιβάλλον για όλους τους επισκέπτες. Δέσποινα Σπανούδη





Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

H ιστορία της αναστήλωσης του Λέοντα


Η έκδοση, περιλαμβάνει πολύτιμο ιστορικό υλικό για την αναστήλωση του μνημείου του Λέοντα, που με την ακτινοβολία του προσδίδει μοναδικό χαρακτήρα στη σύγχρονη Χαιρώνεια.
Η επανέκδοση του αρχικού βι­βλίου- εξαντλημένου από χρόνια πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμά­των, από τους κληρονόμους του συγγραφέα Τάκη Λάππα προς τον Δήμο Χαιρώνειας.
Η διάθεση του βιβλίου γίνεται μέσω του Δήμου Χαιρώνειας.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο Χαιρώνειας.


Το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας βρίσκεται στη βάση του βράχου της αρχαίας Ακρόπολης. Τα ειδώλια και μέρος της ορχήστρας είναι λαξευμένα στο φυσικό βράχο του βουνού. Επί πολλά χρόνια το θέατρο και ο περιβάλλον αρχαιολογικός χώρος που ανήκει στο ΥΠΠΟ, παραμένουν χωρίς καμμία συντήρηση. Πρόσφατα ξεκίνησαν ανασκαφές στο κοίλο του θεάτρου με την επίβλεψη δύο ιταλών αρχαιολόγων που συνεργάζονται με τη Θ ΕΠΚΑ.
Δ.Σ.

Θησαυροί της Χαιρώνειας


Αγαλμάτιο Αφροδίτης. Ελληνιστικοί χρόνοι.
Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο(Αρ. ευρετηρίου : 680). Υλικό: Μάρμαρο

Ευχαριστούμε

Τα τοπικά ιστολόγια της Βοιωτίας για την παρουσίαση του παρόντος ιστολογίου. Το θερμό ή και ....λιγότερο θερμό καλωσόρισμα. Όπως και νάχει ευχαριστούμε για την υποδοχή και την φιλοξενία.

Το "άγνωστο" πανάρχαιο κάστρο του Πανοπέα



Στις παρυφές του Παρνασσού, στους πρόποδες λόφου βρίσκεται το χωριό Αγ.Βλάσης. Στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται το πανάρχαιο Κάστρο του Πανοπέα, ένα από τα ελάχιστα αρχαία Κάστρα που σώζεται σχεδόν ατόφιο σε όλη τη χώρα. Το τείχος με τις τετραγωνικές επάλξεις του, σφιχταγκαλιάζει την Ακρόπολη και αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για την αίγλη και την στρατηγική σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης που γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στα Προϊστορικά χρόνια.
Τον παλιό οχυρωματικό περίβολο της πόλης των Πανοπέων, ο Παυσανίας τον υπολόγισε στα επτά στάδια, χίλια τετρακόσια περίπου μέτρα. Σήμερα τα σωζόμενα επιβλητικά κατάλοιπα και μάλιστα της νότιας πλευράς, γιατί της βόρειας σώζονται λιγότερα, διακρίνονται για το επιμελημένο με καλοδουλεμένους λίθους ισοδομικό χτίσιμο και την πολυγωνική τειχοδομία του οχυρωματικού του περιβόλου.
Η βόλτα εκεί είναι μαγική. Η θέα προς τον Παρνασσό, τα γύρω χωριά και την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού είναι ανεμπόδιστη. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Χαιρώνειας, έκανε εκτεταμένα έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης μέχρι το Κάστρο και μέσα σε αυτό.

Πως θα πάτε:

Η πρόσβαση γίνεται είτε απο την Π.Ε.Ο. προς Λαμία, στρίβοντας προς Αγ.Βλάση και καταλήγοντας στο δρόμο προς Τσουκαλάδες (Λιβαδειάς) είτε από την οδό Λιβαδειάς- Δελφών, στρίβοντας προς Τσουκαλάδες και ακολουθώντας το δρόμο προς Αγ.Βλάση. Σε κάθε περίπτωση ο επισκέπτης πρέπει να βρεθεί στον δρόμο που συνδέει τον Αγ.Βλάση με τους Τσουκαλάδες και να ακολουθήσει την σήμανση προς Πανοπέα σε καλά χαραγμένο χωματόδρομο μήκους περίπου 1,5 χλμ.

Ο δρόμος καταλήγει σε πλάτωμα απο όπου έχουν κατασκευαστεί δύο μονοπάτια πρόσβασης προς το Κάστρο. Αλλά και μέσα στο Κάστρο έχουν κατασκευαστεί αρκετά μονοπάτια περιήγησης με σήμανση ενώ μπορεί κανείς να δεί και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα με πληροφοριακές πινακίδες. Δέσποινα Σπανούδη


Ιστορία- μυθολογία: Ο Πανοπέας, ήταν η πρώτη πόλη και ο προμαχώνας της Φωκίδας από τη μεριά της Βοιωτίας καθώς και η έδρα των Φωκιών στρατευμάτων. Οι κάτοικοί του αν και επί αιώνες πολιτογραφημένοι Φωκείς, έλκουν την καταγωγή τους από τον Ορχομενό και ανήκουν στην πασίγνωστη αρχαιότατη ελληνική φυλή των Μινύων.
Σύμφωνα με το μύθο, στον παρακείμενο χείμαρρο της πόλης του Πανοπέα και από τη λάσπη αυτού, οΤιτάνας Προμηθέας έπλασε, τους πρώτους ανθρώπους. Σ’ αυτήν εδώ την ευρύτερη περιοχή ο Γενάρχης των Ελλήνων, Δευκαλίων και η γυναίκα του Πύρρα, μετά το μεγάλο Βοιωτικό κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, δημιουργούν τους πρώτους Έλληνες από τα οστά της μητέρας Γης. Τα οστά της γης είναι οι πέτρες και από την πέτρα που λέγεται λάας γεννάται ο λαός. Η ανθρωπογονία του Προμηθέα, καθιστά την περιοχή κοιτίδα του Έλληνα τουλάχιστον, ανθρώπου, και όχι μόνον. Από τον Πανοπέα, ο θεός του φωτός και της γνώσης χρυσοτοξότης Απόλλων ξεκίνησε «ημερούν τους ανθρώπους», δηλαδή άρχισε από τον Πανοπέα εκπολιτίζοντας τους ανθρώπους, όπως αναφέρει ο Στράβων. Στην πόλη του Πανοπέα καταγράφεται και η παρουσία μιας πολύ σπουδαίας προσωπικότητας της βαθιάς αρχαιότητας. Πρόκειται για τον γίγαντα Τιτυό, του οποίου υπήρχε τύμβος στον Πανοπέα. Ο Τιτυός είναι ο Γενάρχης μιας δυναστείας είκοσι τεσσάρων γενεών, από τους οποίους ιδρύθηκε και η πόλη Κυρήνη της Αφρικής. Στην πόλη του Πανοπέα, ο βασιλιάς Στρόφιος, νυμφεύεται την αδελφή του Αγαμέμνονα Αναξιβία και αποκτούν τον Πυλάδη. Μαζί με τον Πυλάδη θα μεγαλώσει και ο Ορέστης, σταλμένος από την Ηλέκτρα για να γλιτώσει πιθανή εκδίκηση του Αιγίσθου. Αργότερα ο Πυλάδης θα νυμφευθεί την Ηλέκτρα και θα ζήσουν στον Πανοπέα με τους δύο γιους τους Στρόφιο και Μέδοντα . Όπως εκτενώς μας αναφέρει ο Όμηρος, ο Επειός ο γιος του βασιλιά Πανοπέα, είναι ο αρχιτέκτονας, κατασκευαστής του Δουρείου Ίππου της Τροίας, που συνέβαλε να πέσει η επί μία δεκαετία απόρθητη πόλη. Την πανέμορφη Αίγλη, κόρη του βασιλιά Πανοπέα, την ερωτεύθηκε σφόδρα, κατά τον Ησίοδο, το βασιλόπουλο των περί την Οίτη Δωριέων, Αιγίμιος, αλλά τη νυμφεύεται ο Αθηναίος Θησέας εγκαταλείποντας την Αριάδνη.
Οι Πανοπείς θα διεξάγουν μαζί με τους άλλους Φωκείς, φοβερούς μακροχρόνιους και αιματηρούς πολέμους, με τους Θεσσαλούς και στο τέλος θα τους νικήσουν. Αργότερα με τους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα και άλλους Έλληνες θα πολεμήσουν στις Θερμοπύλες κατά των Περσών, κατά του Φιλίππου και Αλεξάνδρου στη μάχη της Χαιρώνειας.
Ο Πανοπέας καταστράφηκε από τον Ξέρξη, κατεδαφίσθηκε στο τέλος του Β΄ ιερού πολέμου για δεύτερη φορά από τον Φίλιππο Β΄ καταστράφηκε από τους το 198 π.χ. από τους Ρωμαίους υπό τον Φλαμινίνο Tίτο Κόιντο και για τέταρτη φορά λεηλατήθηκε και ξεθεμελιώθηκε κυριολεκτικά στα 86 π.χ. από τον πολυάριθμο Μιθριδατικό στρατό του Ταξίλη και Αρχέλαου λίγο πριν συγκρουσθούν με τον Σύλλα στη Χαιρώνεια.

Η Νεκρόπολη του Πανοπέα εντοπίσθηκε το 2001 και τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο της Χαιρώνειας. Εργασίες πρόσβασης και αξιοποίησης και μελέτης από ειδικούς επιστήμονες επάνω στο Κάστρο του Πανοπέα ξεκίνησαν το 2006.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Μελέτη για δημιουργία κεντρικής πλατείας της Χαιρώνειας

Η δημιουργία νέας πλατείας στον οικισμό της Χαιρώνειας, μπροστά απο το νέο Δημαρχείο θα αποτελέσει κεντρική πλατεία που σήμερα δεν υπάρχει. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλοτρίωση του ακινήτου του αγροτικού συνεταιρισμού Χαιρώνειας, ανάμεσα στο Δημαρχείο της Χαιρώνειας και την ΠΕΟ που διασχίζει τον οικισμό. Η πλατεία θα εξασφαλίσει καλλίτερη πρόσβαση, λειτουργικότητα και αναγνώριση του Δημαρχείου και ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσει την συνάθροιση και την αναψυχή των κατοίκων και των επισκεπτών της ιστορικής Χαιρώνειας.
Δέσποινα Σπανούδη

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

2 Aυγούστου 338 π.Χ.- Η μάχη της Χαιρώνειας και το τέλος της πόλης- κράτους


Γραφικές αναπαραστάσεις του σχεδίου της μάχης - η επάνω απο την Βικιπαίδεια.
Αναλυτικές πληροφορίες στη δικτυακή πύλη και η αφήγηση της μάχης εδώ
Για την εικονική αναπαράσταση της Μάχης επισκεφθείτε τη Χαιρώνεια

Εικονική πραγματικότητα στη Χαιρώνεια


Στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου Χαιρώνειας, που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης του Πετραχού, υπάρχει ξύλινο οίκημα που λειτουργεί ως αίθουσα εικονικής πραγματικότητας και πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εικονική αναπαράσταση της μάχης της Χαιρώνειας και της ιστορίας του Μνημείου του Λέοντα, απο την δημιουργία και μέχρι την αναστήλωσή του.

Η αναπαράσταση γίνεται σε τρισδιάστατο περιβάλλον και είναι διαδραστική: η περιήγηση γίνεται ελεύθερα στον εικονικό χώρο ανάλογα με την επιλογή των θεατών, ενώ στο τέλος μπορούν να συμμετέχουν στην αναπαράσταση της αναστήλωσης του Λέοντα. Οι ιστορικές λεπτομέρειες αποδόθηκαν απο εξειδικευμένους ιστορικούς.
Επίσης υπάρχουν Η/Υ συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο απο τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την δικτυακή πύλη με πολλά ιστορικά στοιχεία για τον Πλούταρχο και τη Χαιρώνεια, να μπουν σε εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για την ιστορία της Χαιρώνειας και να δουν CD ROM για τον σύγχρονο Δήμο Χαιρώνειας.
Η δημιουργία των παραπάνω χρηματοδοτήθηκε απο το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος με 296.000 ευρώ, προτάθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε απο το Δήμο Χαιρώνειας με ομάδα ειδικών, την εμπειρία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Η αίθουσα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2009 κατόπιν συννενόησης με τον Δήμο και μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί πάνω απο 1100 άτομα και 15 σχολεία της Βοιωτίας.
Δέσποινα Σπανούδη

Περιήγηση στη Χαιρώνεια απο το διαδίκτυο


Απο το ιστολόγιο ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΜΑΖΙ , διαβάσαμε μια περιήγηση στη Χαιρώνεια με ενδιαφέρουσες εντυπώσεις, παρατηρήσεις και φωτογραφίες.

Μετά απο 14 χρόνια, λειτουργεί και πάλι το Μουσείο της Χαιρώνειας

απο το in.gr
Ύστερα από 14 χρόνια, τη Δευτέρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας άνοιξε και πάλι τις πύλες του, προσκαλώντας τους επισκέπτες του σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Βοιωτίας από την Νεολιθική εποχή έως και τη Ρωμαική περίοδο.
Το μουσείο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές στους σεισμούς του 1981, κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη δεκαετία του '80. Τελικά, έκλεισε οριστικά για το κοινό το 1995.
Πρόκειται για ένα ισόγειο λιθόκτιστο κτίριο με κεραμίδια, σε έκταση περίπου 5 στρεμάτων, που αποτελείται από δύο μεγάλους εκθεσιακούς χώρους με προθάλαμο καθώς και δευτερεύοντες αποθηκευτικούς χώρους.
Αρχισε να κατασκευάζεται με δαπάνες της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1903 και ολοκληρώθηκε το 1907.
Βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης της Χαιρώνειας και γειτνιάζει με το μνημείο του Λέοντος, ταφικό μνημείο που στήθηκε από τους Θηβαίους πάνω στον ομαδικό τάφο των ιερολοχιτών τους, που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη το 338 π.Χ.
Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γλυπτά από τη Λιβαδειά και τη Χαιρώνεια (Κυβέλη, Δήμητρα, πορτραίτο αυτοκράτορα Αδριανού, Αθηνά Κραναία, λίθινη σφαίρα με ανάγλυφες μορφές Ηλίου και Σελήνης), κεραμική από προϊστορικές και ιστορικές θέσεις στην περιοχή της Χαιρώνειας, την Ελάτεια, τον Ορχομενό, τον Έξαρχο και τους Αγίους Θεοδώρους της Αντίκυρας, τεμάχια τοιχογραφιών μυκηναϊκών χρόνων από τον Ορχομενό, νομίσματα και όπλα από τον τύμβο των Μακεδόνων και το πολυάνδριο των Θηβαίων στη Χαιρώνεια. Στον περίβολο του Μουσείου υπάρχει πλήθος επιγραφών και επιτυμβίων στηλών, αρχιτεκτονικά μέλη από μεγάλα ναϊκά οικοδομήματα και βάθρα από τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά, την Ελάτεια, την Κορώνεια, τη Δαύλεια, τον Αγιο Βλάσιο και το Δίστομο.
Τέλος, στον αύλειο χώρο υπάρχει σημαντικό ταφικό μνημείο του 2ου αι μ.Χ. (υπέργειος τάφος-οίκος με λάρνακες και δάπεδο από ψηφιδωτό), το οποίο αποκαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τις ανασκαφές του νεκροταφείου στο οποίο ανήκει και ο περίφημος Λέων ενώ ερευνήθηκε εκ νέου το 1990.

Ένα λεύκωμα για τα χωριά του Δήμου Χαιρώνειας


Το λεύκωμα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ιστορία των οικισμών του Δήμου Χαιρώνειας, φωτογραφίες παλαιές και σύγχρονες, γκραβούρες και 65 υδατογραφίες ειδικά φιλοτεχνημένες για το λεύκωμα, δώρο του ζωγράφου Δημήτρη Μπάκα με εικόνες απο την καθημερινότητα και τα τοπία της περιοχής. Πρόκειται για μια συλλογική εθελοντική δουλειά, οι συντελεστές αναφέρονται στο εσώφυλλο. Διατίθεται απο τον Δήμο Χαιρώνειας τηλ.22610- 952662, 95490.
Δέσποινα Σπανούδη