Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Στην Ελευθεροτυπία το θέμα της ENELCO


ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Στήνουν... καμινάδες πλάι στο Λέοντα της Χαιρώνειας

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Εργοστάσιο και καμινάδες ύψους 40 μέτρων στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας; Δεν θα είναι η πρώτη φορά... Ελευσίνα, Σαλαμίνα, Λαύριο και άλλες περιοχές ιστορικής αξίας δείχνουν από καιρό τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσουν οι νεοέλληνες.
Μόλις 830 μέτρα μακριά από το Λέοντα της Χαιρώνειας θέλουν το εργοστάσιο ηλεκτρισμού «Από μια υπογραφή, εκείνη της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων κρέμεται πλέον η εγκατάσταση ιδιωτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού, 830 μέτρα μακριά από το σκυθρωπό μαρμάρινο Λέοντα της Χαιρώνειας» λέει η Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της «Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον».
Το εργοστάσιο που θα λειτουργεί με καύση φυσικού αερίου και εναλλακτικά πετρελαίου ντίζελ «θα εγκατασταθεί σε 150 στρέμματα, εντός του πεδίου της μάχης που σηματοδότησε το τέλος του αρχαίου κόσμου, την κατάλυση της πόλης - κράτους και την κυριαρχία των Μακεδόνων, αποτέλεσε δε πεδίο και άλλων σπουδαίων μαχών στη διάρκεια των αιώνων». Η ως άνω περιγραφή του χώρου προέρχεται αυτούσια από ερωτήσεις που υπέβαλαν στη Βουλή και την Ευρωβουλή τον περασμένο Φεβρουάριο πέντε στελέχη του τότε αντιπολιτευομένου ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Κατερίνα Μπατζελή (νυν υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης), ο Σπύρος Κουβέλης (υφυπουργός Εξωτερικών), ο Απόστολος Κατσιφάρας (υφυπουργός Δικαιοσύνης), ο Βασίλης Τόγιας (βουλευτής Βοιωτίας) και ο Βαγγέλης Αργύρης (βουλευτής Ιωαννίνων). Την περιγραφή του χώρου ολοκλήρωναν ως εξής:
«Πρόκειται για μια περιοχή αδόμητη και αδιατάρακτη επί 2.500 και πλέον χρόνια, με αμιγή αγροτικό χαρακτήρα. Το ύψος των κτιρίων υπολογίζεται να ανέλθει στα 20 μ., των καμινάδων στα 40 μ. Σε όλη την περιοχή, που χαρακτηρίζεται από υψηλή παραγωγικότητα, πρόσφατα έχει πραγματοποιηθεί αναδασμός, αγροτικές υποδομές και κλειστά αρδευτικά δίκτυα, δηλαδή έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά με κοινοτική συγχρηματοδότηση για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής και την εξοικονόμηση υδατικών πόρων. Την περιοχή διαρρέει ο ποταμός Βοιωτικός Κηφισός και έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας 16 Δήμων που βρίσκονται στη λεκάνη του ποταμού με στόχο την προώθηση των αρχών της αειφορίας και των ήπιων μορφών ανάπτυξης»...
Ο Αντώνης Σαμαράς
Τα πέντε «πράσινα» στελέχη δεν θέλησαν να αντισταθούν σε μια «γαλάζια» επένδυση. Το όλο πλάνο της ΕΝΕΛΚΟ, όπου συμμετέχουν η ιταλική ΕΝΕΛ (75%) και ο όμιλος Κοπελούζου (25%) είχε άλλωστε ξεκινήσει από το 2001, όταν το τότε υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε άδεια παραγωγής ενέργειας, ενώ η πρώτη έγκριση περιβαλλοντικών όρων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε επί Βάσως Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2003. Το θέμα αδράνησε για κάποια χρόνια, κινήθηκε το 2007 αλλά μπλόκαρε λόγω αρχαιοτήτων και θα παρέμενε ανενεργό αν δεν είχε βάλει το χέρι του ως υπουργός Πολιτισμού ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς εκλήθη να αποφασίσει και το έπραξε οκτώ μέρες μετά τον διορισμό του (8/1/09), διότι στη διαδικασία αδειοδότησης είχε παρέμβει με καθυστέρηση κάποιων χρόνων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Τι είχε συμβεί; Τον Φεβρουάριο του 2007 εγκρίθηκαν για δεύτερη φορά περιβαλλοντικοί όροι από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Σουφλιάς), επειδή η ΕΝΕΛΚΟ είχε ζητήσει αύξηση ισχύος. Τότε ενεργοποιείται η νέα δημοτική αρχή (δήμαρχος Ν. Παπαγγελής), αρνείται μεταξύ άλλων να δώσει άδεια για παροχή 5 εκατομμυρίων κ.μ. νερού ετησίως στο εργοστάσιο ενώ και η Θ' Εφορεία Αρχαιοτήτων συντάσσει έκθεση-καταπέλτη για την «εσαεί υποβάθμιση αρχαιολογικών θέσεων παγκόσμιας αναγνώρισης» και ζητά παρέμβαση του ΚΑΣ. Υστερα από πολλά, το ΚΑΣ συζητά το θέμα στις 29/7/2008 και απορρίπτει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με ψήφους 9 προς 5. Με το ΚΑΣ να έχει γνωμοδοτήσει, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης όχι μόνο καθυστερεί να υπογράψει την ακυρωτική απόφαση αλλά αναπέμπει το θέμα στο ΚΑΣ, που το συζητά παραμονές Χριστουγέννων (23/12/08) και αυτή τη φορά εγκρίνει «χωρίς να έχουν σημειωθεί ουσιαστικές μεταβολές», όπως μας λέει η Δέσποινα Σπανούδη.
Η Γλυκερία Σιούτη
Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, που υπέγραψε αμέσως τη δεύτερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ μόλις διαδέχθηκε τον Μ. Λιάπη, ρόλο έμελλε να παίξει στην όλη εξέλιξη και άλλο ένα πρόσωπο που βρίσκεται σήμερα στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Η Γλυκερία Σιούτη, νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ήταν εκείνη που υπέγραφε τα νομικά έγγραφα για λογαριασμό της ΕΝΕΛΚΟ από το 2007 (απαντήσεις στις προσφυγές δημοτών, αιτήσεις θεραπείας, αναφορές) ως μέλος του δικηγορικού γραφείου Φλογαΐτη-Σιούτη. Υπενθυμίζεται ότι η «Ε» είχε αναφερθεί πριν καν την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπανδρέου στις δραστηριότητες της κυρίας Σιούτη (τότε προβαλλόταν ως προσωπάρχης του Μεγάρου Μαξίμου), με τη νομική υποστήριξη πλήθους αντιπεριβαλλοντικών επενδύσεων. Μέσω του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, είχαμε λάβει τότε την απάντηση ότι όλα αυτά αφορούν επαγγελματική δράση που διακόπτεται μετά την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών. Εκτοτε, οι μόνες ορατές εξελίξεις είναι κάποιες ανασκαφές στον χώρο εγκατάστασης του εργοστασίου, όπου υπάρχουν αρχαιότητες και τα αρνητικά ψηφίσματα -αποφάσεις από λαϊκές συνελεύσεις και δημοτικά συμβούλια σε Χαιρώνεια και Δαύλεια και το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας. Ο Λέων της Χαιρώνειας να βάλει το... νύχι του. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου