Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Εικονική πραγματικότητα στη Χαιρώνεια


Στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου Χαιρώνειας, που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης του Πετραχού, υπάρχει ξύλινο οίκημα που λειτουργεί ως αίθουσα εικονικής πραγματικότητας και πολυμέσων. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εικονική αναπαράσταση της μάχης της Χαιρώνειας και της ιστορίας του Μνημείου του Λέοντα, απο την δημιουργία και μέχρι την αναστήλωσή του.

Η αναπαράσταση γίνεται σε τρισδιάστατο περιβάλλον και είναι διαδραστική: η περιήγηση γίνεται ελεύθερα στον εικονικό χώρο ανάλογα με την επιλογή των θεατών, ενώ στο τέλος μπορούν να συμμετέχουν στην αναπαράσταση της αναστήλωσης του Λέοντα. Οι ιστορικές λεπτομέρειες αποδόθηκαν απο εξειδικευμένους ιστορικούς.
Επίσης υπάρχουν Η/Υ συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο απο τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν την δικτυακή πύλη με πολλά ιστορικά στοιχεία για τον Πλούταρχο και τη Χαιρώνεια, να μπουν σε εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια για την ιστορία της Χαιρώνειας και να δουν CD ROM για τον σύγχρονο Δήμο Χαιρώνειας.
Η δημιουργία των παραπάνω χρηματοδοτήθηκε απο το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος με 296.000 ευρώ, προτάθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε απο το Δήμο Χαιρώνειας με ομάδα ειδικών, την εμπειρία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Η αίθουσα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2009 κατόπιν συννενόησης με τον Δήμο και μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί πάνω απο 1100 άτομα και 15 σχολεία της Βοιωτίας.
Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου